• Nieuws
 • Agenda
 • Regio nieuws
 • Regio agenda

 • Nieuws archief
 • Nieuws


  Wanneer u meer wilt weten over een van onderstaande onderwerpen, klikt u op de desbetreffende link.

  13 - 05 - 2023 - Ransuil weer gespot in It heidenskip

  Er zijn weer meerdere ransuil nesten met jongen in ons dorp. Je ziet de uiltjes zelden maar je hoort hun kenmerkende roep als het donker is. Soms valt een jong uit het nest als het het vliegen oefent door de vleugels uit te slaan. Alle begin is ook hier m

    Lees verder

  07 - 05 - 2023 - Rintocht en barbecue

  Jong en oud waren 6 mei weer present op de traditionele rintocht met barbecue die was georganiseerd door de feestcommissie. Uitvalsbasis was deze keer de boerderij van Tsjeard en Iris Buma. En ondanks de dreigende luchten was iedereen voor de bui binnen.

    Lees verder

  29 - 04 - 2023 - Fotorubriek Mooi Heidenskip

  Fotorubriek Mooi Heidenskip 'Mooi Heidenskip' staat voor mooi landschap, mooie natuur in brede zin. Wij willen dat graag laten zien. Doe mee! Klik op de foto en lees verder.

    Lees verder

  24 - 04 - 2023 - Biologische pluimveehouders in de knel

  Evert Bakker en Lisa van der Goot runnen het biologische leghennenbedrijf 'De Utrin' aan de Koaidyk. Daarnaast hebben ze een hoveniersbedrijf. In Nieuwe Oogst vertellen ze over hun dilemma.

    Lees verder

  18 - 04 - 2023 - Afsluiting spoorwegovergang Heidenskipsterdyk (Workum)

  Wegens werkzaamheden aan het spoor is de spoorwegovergang in de periode 14 april tot 24 april gestremd. Verkeer naar en van It Heidenskip wordt omgeleid via Koudum. De stremming geldt ook voor fietsers en voetgangers!

    Lees verder

  30 - 03 - 2023 - Ontwerp-beheerplan Natura 2000 Merengebied ter inzage

  Het Natura 2000-ontwerp-beheerplan Merengebied is op 14 maart vastgesteld door Gedeputeerde Staten en ligt tot 1 mei 2023 ter inzage. In die periode kan iedereen een zienswijze indienen. De planning is om het definitieve beheerplan uiterlijk 1 juni vast t

    Lees verder

  16 - 03 - 2023 - It Heidenskip stemt massaal op BBB

  De verkiezingen voor de Provinciale Staten en Wetterskip Fryslân hebben ook in It Heidenskip een enorme overwinning opgeleverd voor de nieuwkomer BBB. BBB kreeg ruim 60 procent van de stemmen.

    Lees verder

  28 - 02 - 2023 - Noorderlicht boven It Heidenskip

  Voor het Noorderlicht is een tocht naar Noord-Scandinavië niet altijd nodig. Ook in Nederland is het deze dagen te zien. Diedrik Brandsma maakte deze foto op 27 februari.

    Lees verder

  20 - 02 - 2023 - Oerpolderloop weer als vanouds

  Na een paar jaar afwezigheid vanwege corona en de verwaaide versie vorig jaar, konden hardlopers zondag 19 februari weer als vanouds genieten in It Heidenskip.

    Lees verder

  18 - 01 - 2023 - Introductie digitale nieuwsbrief Ons Eeuwig Belang van de Protestantse Gemeente It Heidenskip

  Ons Eeuwig Belang - Een oude naam in een nieuw jasje. Ons Eeuwig Belang is een de naam van de vereniging, die er in 1886 voor heeft gezorgd, dat op Brânburren 18 een kerk is gebouwd (zie hier onder). Ons Eeuwig Belang is op de toekomst gericht en

    Lees verder

  03 - 11 - 2022 - Opening kaasmakerij De Nylander

  Kaasmakerij De Nylander is nu gevestigd aan de Ursuladyk op het bedrijf van de familie Bokma. De officiële opening werd gedaan door Luke Bokma en zijn oerpake Siebe.

    Lees verder

  09 - 10 - 2022 - It Heidenskip in Duurzame Top 100

  It Heidenskip Fûgelgebiet staat dit jaar op nummer 46 van de Duurzame Top 100 van het dagblad Trouw.

    Lees verder

  23 - 08 - 2022 - Heidenskipster Frysk Kampioenen Fierljeppen

  Het Fries Kampioenschap fierljeppen in Winsum was dit jaar weer een 'boppeslach' voor de Heidenskipster ljeppers. Marrit van der Wal won met maar liefst 17.87 bij de dames en Oane Galama won met een PR van 21.43 bij de senioren.

    Lees verder

  05 - 08 - 2022 - Boekje over geschiedenis van de kerk

  'Brânburren 18' heet het boekje dat eind juli werd gepresenteerd in de Heidenskipster kerk. Het boekje gaat over de geschiedenis van de kerk. Auteur en initiatiefnemer is Pim Engelenburg.

    Lees verder

  12 - 06 - 2022 - Feestelijke opening vernieuwde schansen

  Burgemeester Jannewietske de Vries heeft zaterdag 11 juni de vernieuwde schansen officieel geopend. De hele dag werden onder ideale omstandigheden wedstrijden geljept; het regende persoonlijke records.

    Lees verder

  16 - 05 - 2022 - Onderhoudswerkzaamheden Heidenskipsterdyk van start

  Op maandag 16 mei zijn de onderhoudswerkzaamheden aan de Heidenskipsterdyk van start gegaan, en wel in de kern van het dorp tussen de toegangsborden bebouwde kom. Deze werkzaamheden zullen t/ vrijdag 27 mei plaatsvinden. Doorgang blijft mogelijk, wel kan

    Lees verder

  24 - 04 - 2022 - Rintocht en barbecue

  Alle activiteiten kunnen gelukkig weer worden opgestart en daar hoort ook de rintocht en barbecue van de feestcommissie bij. It Heidenskip liep uit voor een mooie route rond de Ursulapoel gevolgd door een gezellige 'nazit' bij Tjebbe en Marijke.

    Lees verder

  18 - 03 - 2022 - CDA blijft grootste partij in It Heidenskip

  Het CDA heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen in It Heidenskip gehaald. Tweede werd FNP en nieuwkomer Volkspartij Nederlands Belang werd derde.

    Lees verder

  23 - 02 - 2022 - Oerpolderloop gevecht tegen de elementen

  Terwijl de storm Eunice nog maar net was verdwenen en Franklin alweer in aantocht was, renden zo’n honderd stoere mannen en vrouwen door It Heidenskip.

    Lees verder

  18 - 12 - 2021 - Trekkerkaravaan brengt kerstgroet

  Een kleurrijk lint van verlichtte trekkers trok vrijdagavond 17 december door de zuidwesthoek. Het was één van de routes van de Alvestêde Trekkerljocht Tocht. Bij de Gebr. van der Wal werd even een pauze ingelast.

    Lees verder

  14 - 11 - 2021 - Himmelje doarpshûs

  Dorpshuis it Swaeigat is weer helemaal spik en span! Veel vrijwilligers hebben de afgelopen week de handen uit de mouwen gestoken om het dorpshuis binnen en buiten grondig schoon te maken. De zalen, de kasten, toestellen, kozijnen, plinten, dakgoten, alle

    Lees verder

  03 - 11 - 2021 - Fotowedstrijd Buurtsboade

  In de Buurtsboade van juni stond een oproep om een creatieve bijdrage te leveren in de vorm van een tekening, schilderij, foto, gedicht of iets anders wat te maken heeft met It Heidenskip. De mooiste bijdrage is gebruikt om een kaart van te laten maken.

    Lees verder

  01 - 10 - 2021 - Wegwerkzaamheden

  De Heidenskipsterdyk tussen Hettinga en 'Julianabuurtsje' is afgesloten voor doorgaand verkeer. Er worden twee verkeersdrempels aangebracht en de weg is opnieuw geasfalteerd. De afsluiting duurt nog tot en met vrijdag 8 oktober.

    Lees verder

  20 - 09 - 2021 - Nederlandse fierljeptitel voor Marrit

  Marrit van der Wal is Nederlands Kampioen fierljeppen. Rutger Haanstra sprong een nieuw Fries juniorenrecord en werd daarmee tweede in zijn klasse. Inger Haanstra werd derde bij de meisjes.

    Lees verder

  15 - 09 - 2021 - Ecologisch slootschonen

  De aandacht voor biodiversiteit neemt toe. Veel boeren en loonwerkers zoeken naar mogelijkheden om daar invulling aan te geven. Op 14 september was er een demo- en kennissessie ecologisch slootschonen in It Heidenskip.

    Lees verder

  08 - 09 - 2021 - Friese kampioenen fierljeppen

  Het Fries Kampioenschap Fierljeppen op zaterdag 4 september in Winsum is voor de fierljepvereniging van It Heidenskip zeer succesvol verlopen. Vier van de vijf kampioenen waren Heidenskipsters. De familie Haanstra was met twee kampioenen hofleverancier.

    Lees verder

  02 - 08 - 2021 - Heidenskipster winnaars op 32e NFM

  De 32e NFM op zaterdag 31 juli leverde maar liefst 2 Heidenskipster winnaars op. Marrit van der Wal won goud bij de dames en Nard Brandsma was de winnaar bij de senioren. Voor beide was het hun eerst NFM-titel.

    Lees verder

  29 - 07 - 2021 - Jeugd opent het NFM 2021

  Na een jaar noodgedwongen pauze is er dit jaar weer een (coronaproof) NFM op 31 juli. De jeugd streed op donderdag 29 juli al om de prijzen.

    Lees verder

  08 - 07 - 2021 - Bloemenweelde in It Heidenskip

  Op meerdere landerijen zien we langs de slootkanten aan de 'dyken' kleurige stroken met akkerbloemen. En ook mooie tuinen vol bloemen en bloembakken op verschillende locaties geven het buurtschap it Heidenskip/Brânburren een fleurig aanzien.

    Lees verder

  02 - 07 - 2021 - Fierljeppers zijn weer los

  De fierljeppers zijn weer los. Woensdag 30 juni was de (verlate) start van de competitie in It Heidenskip. Marrit v.d. Wal en Rutger Haanstra gaven gelijk hun visitekaartje af. Donderdag volgden de 2e klassers.

    Lees verder

  16 - 05 - 2021 - Biodiversiteit op het erf

  Op zaterdag 8 mei kwam Nico Minnema van Blomslach langs in it Heidenskip. Op 2 locaties deed hij coronaproof inspirerend zijn verhaal over biodiversiteit - bioferskaat in het Frysk. Maak verschil, ga op zoek naar een nieuwe balans met originele elementen.

    Lees verder

  02 - 04 - 2021 - Vernieuwing kade It Heidenskip

  De vernieuwing van de kade in It Heidenskip nadert zijn voltooiing. Het werk wordt uitgevoerd door De Boer & De Groot, Harlingen

    Lees verder

  18 - 03 - 2021 - CDA grootste partij in It Heidenskip

  Het CDA is de grootste partij in It Heidenskip. Bij de Tweede Kamerverkiezingen waren 66 van de 222 uitgebrachte stemmen voor deze partij. De plattelandspartij BBB was met 31 stemmen tweede en VVD met 30 stemmen derde.

    Lees verder

  12 - 02 - 2021 - Winterwille

  Koning Winter zorgt voor mooie plaatjes. Geniet mee!

    Lees verder

  18 - 01 - 2021 - Actie nestkastjes groot succes

  Geen woningnood bij vogelfamilies in It Heidenskip. Zaterdag 16 januari hebben vrijwilligers meer dan 125 nestkastjes verdeeld en opgehangen. Het was een gezamenlijke actie van de fierljepvereniging en de biodiversiteitsgroep.

    Lees verder

  03 - 01 - 2021 - Kerst-speurtocht

  In de kerstvakantie niet naar de film en geen spelletjes-middag of avond in het dorpshuis. Wat wel kon was rond de kerstdagen een speurtocht doen, jong en oud deden mee. Alle deelnemers kwamen op hun eigen tijd en iedereen hield zich aan de regels. Super!

    Lees verder

  29 - 12 - 2020 - Nieuwjaarsgroet

  Een gezond 2021 !

    Lees verder

  18 - 12 - 2020 - Dorpshuis gesloten

  Vanwege de aangescherpte coronaregels is dorpshuis It Swaeigat tot en met 19 januari gesloten. Daarna hopen we iedereen weer te kunnen begroeten.

    Lees verder

  07 - 12 - 2020 - Thuiswerkplek Sint in dorpshuis

  Het was even improviseren dit jaar, maar het kinderfeest was er niet minder om. Geen aankomst per boot deze keer, maar een bezoek aan de thuiswerkplek van de Sint. Die was in het dorpshuis, waar de kinderen van It Heidenskip een bezoek konden brengen.

    Lees verder

  06 - 11 - 2020 - Jeugdclub zoekt het perfecte plaatje

  Maak een mooie of grappige foto over de herfst of Haloween. Met die opdracht ging de jeugdclub aan de slag. Leden van de fotoclub Blitse Flits mochten de foto's beoordelen en kozen die van Klaske de Vries als grappigste en die van Elyn Buren als mooiste u

    Lees verder

  06 - 02 - 2016 - Geslaagde workshop 'Mentaal Sterk'

  Vrijdagavond heeft Berber van der Berg (sportpsycholoog) in It Swaeigat een interessante workshop gegeven voor een groep voornamelijk jonge Fierljeppers, en voor andere belangstellenden, zoals kaatsers, schrijvers, lopers, schaatsers en biljarters.

    Lees verder

  00 - 00 - 0000 -    Lees verder  • Slapen in It Heidenskip
  • Skerven
  • roeloffopma.nl
  • De Wolvetinte
  • Yn.Ge.Wikkel
  • Wereldwinkel
  • Bouwkundigburo Kampen
  • Houtkachelwarmte
  • Ida Hylkema
  • Gebr. Van der Wal
  • Buma
  • Ytsen Renema  it-heidenskip.nl - Makke troch Roelof Fopma.nl